Scheiden doe je maar 1 keer, toch?
- annemiektjaeckx
- 27 mei 2024
- 4 minuten om te lezen

Scheiden doe je niet zomaar. Vaak gaan er ettelijke maanden en soms jaren vooraf voor iemand de knoop doorhakt. En ook al 'botert' het briefje al lang niet meer, of zijn de wijntjes al heel lang plat water geworden: als de beslissing valt, komt deze voor 1 van de partijen alsnog als een donderslag bij een vaak al mistige hemel. Scheiden. Het grote woord. Nog te vaak omfloerst door schuld, schaamte en vele 'had-ik-maars'.
Na de ontkenning, de shock en vaak ook de harde en boze woorden (of de stilte) komt het besef: we moeten hier 'iets' mee doen. Waar ga je dan naartoe? Wat ken je zeker? Een advocaat: het beeld van een jarenlange vete op leven en dood komt dan al eens naar boven: en kost dat niet veel? Hoeft niet perse. Maar het is wel een specifieke aanpak.
Notariaat? Ja daar kan je ook terecht: snelle manier: lijstje overlopen. Kort en krachtig: goede manier voor de meesten. Weinig ruimte om stil te staan bij de instant- beslissingen die je op dit moment onbewust neemt; niet te snel gaan in je 'uitwerking-van-scheiding' is een belangrijk gegeven. Zodat je ruimte in je hoofd krijgt. Je hart terug wat kan openen. Niet enkel vanuit woede gaat reageren. Dus ja, maar neen toch maar niet.
Bemiddelen dan? Wel over gehoord maar niet zo bekend?! Wat doen die mensen dan ? Die bemiddelaars? Je aanzetten tot praten? Om het weer goed te maken ofzo? Veredelde relatie therapie? We kunnen niet meer praten, toch?! Onmogelijk om met hem/haar nog een redelijk gesprek te voeren. Dus waarom dan toch naar de bemiddelaar? Wat kan je verwachten? En of dit ook iets voor jullie is? (bel gerust voor meer info: 0478 48 68 71) Anyway...
Neutraal en professioneel. Zo kan en mag ik mezelf noemen. Ik begeleid jullie doorheen jullie 'afspraken hindernissen parcours'. Stap voor stap. Als jullie dat alle 2 willen. En er vrijwillig voor kiezen. Dus neen: 1 van jullie beide kan nooit alleen de beslissing nemen om te scheiden via een bemiddeling. De inzet - investering van tijd - aandacht - en kost - wordt van beide partijen verwacht. Vanuit het geloof en de wil om er samen uit te komen. En als het gesprek wat moeilijk loopt dan neem ik mijn 'werkkoffer' ter hand en help jullie terug on speaking terms te komen.
Jullie gaan bij aanvang een duidelijk engagement aan via het 'bemiddelingsprotocol'. Hierin zal ik een aantal afspraken verhelderen, oa: hoe de gesprekken verlopen (zonder schelden, luisterend, open minded, ...) hoe lang deze kunnen lopen, wat jullie van mij als bemiddelaar kunnen verwachten en vooral wat niet! (ik neem geen beslissingen voor jullie, ik ga jullie ook niet zeggen wat goed of slecht is: neutraal is het key-woord), Wat het jullie kost onderweg zal ik waar mogelijk jullie informeren nooit adviseren.
Hierna zal ik jullie vragen om te vertellen hoe jullie 'samen' ooit begonnen en waar jullie nu staan, adhv een aantal -voor jullie- belangrijke gebeurtenissen. Over de kinderen, huizen, jobs, ... Elk van jullie. Naar elkaar luisteren (neen je hoeft niet akkoord te gaan) brengt soms al een beetje helderheid; vaak worden er op dit punt dingen uitgesproken waar de ander geen weet van heeft. De vertrouwelijkheid van het bemiddelingstraject is dan een basispeiler. Dat je jezelf ook kan uitspreken is mega waardevol; ja, de emoties komen hier naar boven; dat kan en mag. Daar is de ruimte voor. Zowel qua tijd als plaats. De verhalen zijn vaak beladen - als professional luister ik zonder oordeel, empathisch zonder het drama te vergroten.
Jullie hebben natuurlijk ook een idee wat jullie willen na de scheiding en hoe: jullie gaan wikken en wegen, luisteren, afstemmen, proberen tot een overeenstemming te komen. Vanuit begrip waar mogelijk - in het belang van bijv de kinderen, of soms ook/en de zaak, .....
Soms is er nood aan een andere expert - dat kan financieel zijn (bijv belastingvoordeel, onderhoudsgeld kids, ...) of bijv materieel (verkopen of niet, toebedelen, ....) Bij deze mensen kan je terecht voor de specifieke vragen in detail. 'Meten is weten'. Jezelf informeren is een belangrijk onderdeel. Jezelf niet laten beïnvloeden of aansturen soms al eens een valkuil.
Hoe groot de 'hulp' van je omgeving ook is, ze hebben het beste met jullie voor - de beslissingen die jullie samen nemen zijn ook wat ze zijn: gezamenlijke beslissingen die los staan van de overtuigingen van de omgeving.
Het brengt rust; Na de eerste gêne. Om dat scheiden. En wat er allemaal boven tafel komt. Dat jullie terug een aantal afspraken kunnen maken. (binnen het wettelijke kader natuurlijk) Soms moeilijk, soms eensgezind zelfs onder deze omstandigheden. Mijn rol is te bevragen, jullie te laten nadenken en doorvoelen wat jullie nodig hebben - wat jullie belangen zijn en hoe dat jullie dit kunnen verenigen.
Als jullie alles besproken hebben, ook over de kinderen, hun welzijn, en hoe jullie aanpak zal zijn: dan komt er een EOT. Ik schrijf jullie afspraken uit: binnen de wettelijk context. In samenwerking met de externen zoals bijv notariaat. Het document bezorg ik dan na jullie ondertekening aan de desbetreffende rechtbank.
Vraag : hoe lang het allemaal duurt? Hoe vaak jullie langskomen? Dat wordt door jullie bepaald: jullie kiezen jullie tijdsinvestering.
Wist je trouwens dat gescheiden (ex)partners na bemiddeling vaker 'blij' zijn met het verloop en eindresultaat? Omdat jullie zelf beslissen hoe jullie toekomst (vaak in het belang van de kinderen) er uit ziet. Jullie tekenen de lijnen. Doorspreken alle facetten. Alle 'wat-als' vragen. Dat zorgt voor rust. En een goede afsluit van een gezamenlijke periode.
Meer weten? Bel of mail gerust.
Annemiek
Comments