top of page

..Ouders beslissen in het belang van hun kinderen, ja toch?




Misschien hoorde je de klok al luiden: er is heel recent een nieuw stukje tekst verplicht toe te voegen aan jouw ouderschapsovereenkomst. Niet zomaar een tekst: nou ja, je kan er een standaard tekst van maken (hopelijk gaat het wat verder dan enkel dat..), maar de bedoeling is steeds dat je als erkend bemiddelaar extra de nadruk legt bij jullie ouders over het inzetten op de belangen van jullie kinderen.

Lijkt logisch, toch?


Het schijnt de evidentie zelf te zijn. En toch. Ouders hebben enkel 1 doel voor ogen: het beste voor hun kinderen. Nu en in de toekomst. Ze zijn verweven met hun vlees en bloed en handelen en denken voor hun kroost met warmte, liefde en overbescherming. (hier en daar een uitzondering ten na) Dat denken en over beschermen is soms het heikel punt.

Het vertrouwen geven van gezamenlijk ouderschap (ieder ouderpaar vult dit voor zichzelf in) naar een één-ouder gezin. Wisselend per periode. Het niet meer kunnen zien. voelen, weten en horen wat er met de kinderen in de gewisselde dagen gebeurt is hard labeur. Niet alleen de kids moeten wennen maar ook jullie als ouders lopen best tegen heel wat normale emoties aan die de gemoederen aan tafel kunnen doen oplopen en soms exploderen.


Het vergt de nodige tijd en ruimte om de emoties die onder dit 'loslaten' te kunnen benoemen en naar buiten brengen. Zodat de andere ouder kan begrijpen van het wat en hoe. Te vaak werd in het verleden de onderliggende emotie benoemd als onwillig, dwarsliggend, elkaar bestrijden, de loef afsteken,.... En soms nog.

Aan ons professionelen om dan een veilig kader voor die emoties te geven en te creëren. Tijd en ruimte te nemen om te onderzoeken naar de diepliggende oorzaak. Diepzielduiken in de bemiddeling. Heftig. Ongekend. Maar zo nodig om het belang van de kinderen te kunnen scherp stellen.


Eenmaal kinderen een leeftijd hebben waar ze zelf mondig genoeg zijn - die leeftijd is voor mij (beetje de coach als achtergrond) die waar kinderen 'hun' logische gevolgen kunnen trekken. Bij het ene kind kan dat op 8 jaar de andere heeft op 12 moeite om oorzaak en gevolg te verwoorden - dan kan het handig zijn om een aantal keren de kinderen te observeren of spelend te betrekken bij de toekomstige beslissingen als zijnde verblijf, school, vriendjes, hobby's, verjaardagen,.....Al te vaak komen daar verrassende verhalen naar boven die het petje en de hoed van de ouders ver voorbijgaan. Omdat de kindermaat natuurlijk iets anders gemeten wordt.


Ik vind het dan ook belangrijk dat bij het opmaken van de afspraken en engagementen, er ruimte wordt voorzien in de (nabije) toekomst voor "tussenin gesprekken". Op dat moment bespreken jullie de groei en vraag van de kinderen op dat moment en overlopen jullie wat bijgestuurd dient te worden. Aandacht dus voor jullie kinderen als belangrijk - het belangrijkste - onderdeel in het verderzetten van jullie contract: immers ouders kunnen niet scheiden maar blijven altijd ouders......!


Annemiek

Meer info? Bel gerust (0478 48 68 71)




14 weergaven0 opmerkingen
bottom of page